Author Topic: GeForce4 Ti 4600 only boots in Safe Mode  (Read 5800 times)

Offline smokelessjoe

  • Active Member
  • *
  • Posts: 5
  • New Member
GeForce4 Ti 4600 only boots in Safe Mode
« on: October 18, 2018, 12:53:06 PM »
I have a MDD 1.25 DP with a Mac version GeForce4 Ti 4600.  At least I think itís the Mac version; itís the really long one.  Anyway, I can only boot in safe mode.  If I boot into OS 9.2.2, I get a blank blue screen.  If I boot into OS X (10.4.11) it looks good but then I get an infinitely spinning beachball.  When I replace the video card with some NVidia 32MB ADC/DVI card, it boots normally.

Other troubleshooting Iíve tried includes zapping the PRAM, replacing all RAM with new ones from OWC, trying different hard drives and reinstalling the OS.

I hope itís a driver issue rather than a hardware failure.  I just found this site so Iíll try reinstalling drivers. Any other suggestions for further testing?

Thanks!

Offline torvan

  • Veteran Member (100+ Posts)
  • ****
  • Posts: 113
  • Old School
Re: GeForce4 Ti 4600 only boots in Safe Mode
« Reply #1 on: September 24, 2019, 06:00:45 PM »
If you haven't resolved it yet, I could not get OS9.2.2 to load the drivers, so it would start to run then  show no video at all, yet worked fine in 10.5.8.  So I wound up erasing the OS9 drive and starting over from the CD. Worked fine then--no idea why it had to be done given I made no changes at all other than install apps, but it works fine and dandy now.
15 Macs (13 of them ranging from an SE to a MDD), 2 iPads, 2 iPhones, 1 Hackintosh. Small house getting smaller with each Mac. . . . .  .Husband shakes his head but supports my habit.

Offline IIO

  • Platinum Member (500+ Posts)
  • *****
  • Posts: 2329
  • new to the forums
Re: GeForce4 Ti 4600 only boots in Safe Mode
« Reply #2 on: September 26, 2019, 11:30:36 AM »
it shouldnt be the case with an default 9.2.2. whatever install, but maybe your current nvidia drivers are incomplete or too old?
"It is true that the "pre-emptive multitasking" advantage present in OS X can be illustrated by downloading CD-ROM ISOs and rendering chaos theory formulas while simultaneously instant messaging and posting on FaceBook what you ate... but in reality, what did you create?"
- DieHard, random forum troll at macos9lives.com

Offline torvan

  • Veteran Member (100+ Posts)
  • ****
  • Posts: 113
  • Old School
Re: GeForce4 Ti 4600 only boots in Safe Mode
« Reply #3 on: October 06, 2019, 11:57:25 AM »
Well as I said, a reinstall fixed the issue. I suspect at some point over the years I trashed the NVidia drivers since I had an ATI card, and that is why it did not work at first.
15 Macs (13 of them ranging from an SE to a MDD), 2 iPads, 2 iPhones, 1 Hackintosh. Small house getting smaller with each Mac. . . . .  .Husband shakes his head but supports my habit.